STANDARDIZATION OF SIMPLICIA AND ETHANOL EXTRACT OF RED GINGER (Zingiber officinale Rosch. var rubrum) FROM KUBU RAYA PEATLAND, WEST BORNEO

Main Article Content

Heru Agus Cahyanto

Abstract

Red ginger (Zingiber officinale Rosch. var rubrum) is a medicinal raw material widely used in traditional
medicinal industry. The standardization of red ginger is carried out to ensure the quality of raw materials for
traditional medicine. This study was conducted to determine the quality of red ginger planted on peatlands in Kubu Raya Regency, West Kalimantan by setting specific and non-specific parameters based on the
Indonesian Herbal Pharmacopoeia. Spesific parameters such organoleptic determined by senses, solubility
by gravimetri and chemical content by TLC profile. The results showed that red ginger simplicia had a yield of
10.9%, loss on drying 9.5%, total ash 12,62%, acid insoluble ash 2.23%, water soluble extract 21.96% and
ethanol soluble extract 9.33%. The red ginger ethanol extract had a yield of 9.52%, water content 10.2%, total
ash content of 1.24%, and acid insoluble ash content of 0.83%. TLC results on red ginger simplicia contained
eugenol compound

Article Details

Section
Articles

References

Anonim, 2020. Jahe Terbaik dari Kalbar Dikirim ke Luar Daerah, diakses pada https://kalbar.prokal.co/read/news/4016-jahe-terbaik-dari-kalbar-dikirim-ke-luar-daerah.htm, tanggal 9 Februari 2021.

Anonim, 2021. 8 Manfaat Jahe Merah, diakses pada http://deltomed.id/health/8-manfaat-jahe-merah ,tanggal 9 Februari 2021.

Aryanta, I. W. R. (2019). Manfaat Jahe Untuk Kesehatan. Widya Kesehatan, 1(2), 39-43.

Azkiya, Z., Ariyani, H., & Nugraha, T. S. (2017). Evaluasi Sifat Fisik Krim Ekstrak Jahe Merah (Zingiber officinale Rosc. var. rubrum) Sebagai Anti Nyeri. Journal of Current Pharmaceutical Sciences, 1(1), 12-18.

Bhattarai, S., & Duke, C. C. (2001). The Stability of Gingerol and Shogaol in Aqueous Solutions. Journal of Pharmaceutical Sciences, 90(10), 1658-1664.

Kementerian Kesehatan RI. (2008). Farmakope Herbal Indonesia. Jakarta.

Kementerian Kesehatan RI. (2017). Farmakope Herbal Indonesia edisi II. Jakarta.

Julianti, E., & Nurminah, M. (2010). Pengeringan Kemoreaksi Dengan Kapur Api (CaO) Untuk Mencegah Kehilangan Minyak Atsiri Pada Jahe (Chemoreaction Drying Using Quicklime (CaO) to Prevent Loss of Essential Oil in Ginger). Jurnal Teknologi dan Industri Pangan, 21(1), 51-51.

Lentera, T. (2002). Khasiat dan Manfaat Jahe Merah Si Rimpang Ajaib. AgroMedia.

Muti'ah, R. (2021). Aktivitas Antitusif Kombinasi Ekstrak Etanol Jahe Merah (Zingiber officinale var. rubrum) dan Daun Ungu (Graptophyllum pictum) pada Marmut (Cavia porcellus). Majalah Kesehatan, FKUB.

Nuraeni, L., Wardatun, S., & Almasyhuri, A. (2012). Perbedaan Cara Pengirisan dan Pengeringan Terhadap Kandungan Minyak Atsiri Dalam Jahe Merah (Zingeber officinale Roscoe. Sunti Valeton). Indonesian Bulletin of Health Research, 40(3), 20655.

Prasetyo, P., Hotma, U., & Bambang, G. M. (2006). Pola Pertumbuhan Tanaman Jahe Merah Dengan Intensitas Naungan dan Dosis Pupuk K Cl Pada Sistem Wanafarma di Perkebunan Karet. Akta Agrosia, 9(1), 19-24.

Setyawan, A. D. (2002). Keragaman Varietas Jahe (Zingiber officinale Rosc.) Berdasarkan Kandungan Kimia Minyak Atsiri. BioSMART, 4(2), 48-54.

Sholekah, F.F.(2017). Perbedaan Ketinggian Tempat Terhadap Kandungan Flavanoid dan Beta Karoten Buah Carica (Carica pubescens) Daerah Dieng Wonosobo. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Biologi dan Biologi, FMIPA Universitas Negeri Yogyakarta. Yogyakarta.

Sulichantini, E. D. (2015, June). Produksi Metabolit Sekunder Melalui Kultur Jaringan. In Proceeding of Mulawarman Pharmaceuticals Conferences,1:205-212.

Susila, A. H., Sumarno, S., & SLI, D. D. (2016). Efek Ekstrak Jahe (Zingiber officinale Rosc.) Terhadap Penurunan Tanda Inflamasi Eritema Pada Tikus Putih (Rattus novergicus) Galur Wistar Dengan Luka Bakar Derajat II. Majalah Kesehatan FKUB, 1(4), 214-222.

Untari, T., Widyarini, S., & Wibowo, M. H. (2012). Aktivitas Antiviral Minyak Atsiri Jahe Merah Terhadap Virus Flu Burung. J Veteriner, 13(3), 309-312.

Wang, D., Huang, J., Yeung, A. W. K., Tzvetkov, N. T., HorbaƄczuk, J. O., Willschke, H., & Atanasov, A. G. (2020). The Significance of Natural Product Derivatives and Traditional Medicine for COVID-19. Processes, 8(8), 937.

Widiastuti, D., & Pramestuti, N. (2018). Uji Antimikroba Ekstrak Jahe Merah (Zingiber officinale) Terhadap Staphylococcus aureus. Jurnal Penelitian Kesehatan, 5(2), 43-49.

DB Error: Unknown column 'Array' in 'where clause'